Arbocatalogus
Welkom op de site van de arbocatalogus voor de banden- en wielenbranche. In deze arbocatalogus vindt u oplossingen en maatregelen om in onze branche veilig en gezond te werken. En arborisico’s weg te nemen of te minimaliseren.
De arbocatalogus is gemaakt voor werkgevers en werknemers in de banden- en wielenbranche. En vanzelfsprekend voor werknemers die in de bedrijven belast zijn met arbozorg. Dit zijn de preventiemedewerkers of de arbocoördinatoren.
Ga per arborisico aan de slag met de oplossingen en hulpmiddelen om de risico’s op de werkvloer te beperken. Blijf met elkaar in gesprek over veilig en gezond werken, bijvoorbeeld door samen de instructiefilms te bekijken. En blijf samen leren, bijvoorbeeld met de e-learnings. Deze zijn ook beschikbaar voor leidinggevenden en anderstaligen.
Monteren en oppompen van banden
Hoe monteer en pomp je een band veilig op?
Over de Arbocatalogus
De arbocatalogus voor de banden- en wielenbranche is gemaakt door Vereniging VACO in samenwerking met FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie.
Pechhulpverlening
Brochures en hulpmiddelen
Wilt u de Praktijkrichtlijn op papier? Of heeft u andere hulpmiddelen nodig, zoals borden of stickers? Alle brochures en deze hulpmiddelen zijn te bestellen via de VACO-webshop.
PBM’s
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zijn belangrijk voor veilig en gezond werken. Lees meer over PBM's.
Dieselmotoremissie (DME)
Dieselmotoremissie (DME) is schadelijk voor de gezondheid. Daarom is het nodig (en zelfs verplicht) om de blootstelling aan DME zoveel mogelijk te voorkomen of, als dat technisch niet mogelijk is, zoveel mogelijk te beperken. Lees meer over hoe je het risico op blootstelling aan DME zo klein mogelijk houdt.
Praktijkrichtlijnen
Bekijk hier de 'praktijkrichtlijnen voor het monteren en oppompen van banden' of de 'brochure veilig en gezond werken' en doe de test!
Online trainingen Gezond en veilig werken
In de banden- en wielenbranche is veel aandacht voor veilig en gezond werken. Maar het kan altijd beter. Om de kennis en bewustwording te verbeteren, hebben sociale partners (VACO en de vakbonden CNV, FNV en De Unie) een serie instructiefilmpjes en e-learnings ontwikkeld.