Home > Nieuws > De risico's van het niet dragen van een veiligheidsbril

De risico's van het niet dragen van een veiligheidsbril

Onlangs zijn twee ongevallen in de banden- en wielenbranche gebeurd waarbij het ontbreken van een veiligheidsbril heeft geleid tot letsel en ziekenhuisopname. Ook leverde de ongevallen een fikse boete op van de Inspectie SZW. Wij brengen daarom het belang van een veiligheidsbril even extra onder uw aandacht.

Omschrijving van de ongevallen
1.Een medewerker sloeg met een hamer op een beitel. Hierbij is er een (zeer kleine) metaalsplinter in zijn oog terechtgekomen. Waarschijnlijk heeft de medewerker blijvend letsel (staar) opgelopen. Boete van de Inspectie SZW bedraagt € 16.200.
2.Een medewerker demonteert de bouten van een wiel. De automobilist beschikt helaas niet meer over het passende opzetstuk om de slotbout te demonteren. Daarom wordt een linkse tap op de slotbout geplaatst. De medewerker geeft deze een tik met de hamer. Er breekt een klein stukje van de tap af en komt in het oog van de medewerker. Hij is in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig is het oog van de medewerker genezen. Boete van de Inspectie bedraagt € 10.800.

Neem geen risico
Om ongelukken èn boetes te voorkomen adviseren wij u om altijd een veiligheidsbril te dragen bij werkzaamheden als lassen, slijpen, schuren, boren, metaal op metaal slaan (b.v. hamer op beitel), gebruik van de staalborstel, gevaarlijke stoffen, werken onder het voertuig (stof, zand e.d.).

Aangepaste veiligheidsbrillen
Er zijn veiligheidsbrillen met of zonder corrigerende lenzen. Voor mensen die normaliter geen bril dragen zijn veiligheidsbrillen beschikbaar met zogeheten 'planlenzen'. Dit zijn optisch zuivere lenzen zonder sterkte. De lenzen zijn van kunststof (meestal polycarbonaat).

Meer informatie
Kijk op bandenenwielen-arbocatalogus.nl voor meer informatie.

Leiden, 9 februari 2017