Home > Nieuws > VOORKOM GEHOORBESCHADIGING DOOR WERK

VOORKOM GEHOORBESCHADIGING DOOR WERK

De laatste jaren neemt het aantal mensen met gehoorschade toe, vooral onder jongeren. Gehoorschade zoals oorsuizen is echter onomkeerbaar. Het is één van de vormen van gehoorbeschadiging die door het werk veroorzaakt kan worden, bijvoorbeeld bij incidentele harde geluiden of regelmatige blootstelling aan geluid. Denk hierbij aan gebruik van slagmoersleutels, het leeg laten lopen van met name grote banden en het zetten van personen- en bestelwagenbanden.

Meer risico op arbeidsongevallen bij gehoorschade
Werknemers met lawaaislechthorendheid lopen meer kans betrokken te raken bij een arbeidsongeval, maar ook collega’s en omstanders. De werkgever moet de risico’s van geluid op het werk in kaart brengen en maatregelen nemen om de geluidsbelasting weg te nemen of te beperken.

Beperken van geluid
Het aanpakken van de bron levert het meeste effect op zoals bijvoorbeeld het gebruik van slagmoersleutels met koppelbegrenzing. Daarnaast kan het gebruik van geluiddempers bij het leeg laten lopen van grote banden de geluidsbelasting aanzienlijk omlaag brengen.

Geluiddempers
Sociale partners stimuleren werkgevers en werknemers om schadelijk geluid te beperken. Zij bieden u de mogelijkheid om de geluiddempers voor het oppompen en leeg laten lopen van banden zelf te testen. Deze geluiddempers worden u met een aanzienlijke korting aangeboden.

Instructiebord en stickers
Sociale partners hebben een instructiebord en stickers voor het gebruik van PBM’s ontwikkeld. Door actief gebruik van deze hulpmiddelen levert u een bijdrage aan goede voorlichting en instructie aan de medewerkers om onder andere gehoorbeschadiging te voorkomen. Elk VACO-lid kan voor elke vestiging kosteloos één instructiebord bestellen

Meer informatie
In onze arbocatalogus vindt u meer informatie over het verminderen van schadelijk geluid, wettelijke eisen, een geluidsscan voor het inschatten van de dagdosis geluid en de door sociale partners gemaakte afspraken.

Leiden, 27 februari 2019