Home > Nieuws > ZWAAR AUTO-ONGELUK DOOR NEGEREN TPMS-LAMPJE

ZWAAR AUTO-ONGELUK DOOR NEGEREN TPMS-LAMPJE

TPMS is een belangrijk veiligheidsinstrument, dat ongelukken kan voorkomen. Dat besefte een chauffeur helaas pas toen het te laat was. Het trieste gevolg: een slachtoffer met ernstig en blijvend letsel. 

Onbestuurbare auto
De chauffeur reed op de snelweg A20 toen het TPMS-waarschuwingslampje ging branden en er een waarschuwingstekst op het display van zijn dashboard verscheen. Volgens het Openbaar Ministerie reed hij vervolgens met hoge snelheid op de linkerbaan door. De band liep leeg, totdat de auto onbestuurbaar was. “Naar rechts ging niet. Ik stopte links en probeerde het verkeer te waarschuwen”, aldus de man in de rechtszaal. 

Over de kop
Een achterligger reed met 120 km/h op het voertuig in en ging enkele keren over de kop. “Ik kan niets meer”, aldus het slachtoffer tijdens de rechtszitting. 

Taakstraf
Uit de gegevens van de boordcomputer bleek dat de chauffeur 21 kilometer met het brandende TPMS-waarschuwingslampje had gereden. De officier van justitie eiste op 17 juli een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging.

Voorlichting 
Dit voorbeeld maakt duidelijk hoe belangrijk voorlichting over TPMS is. VACO-bandenspecialisten dienen hun klanten niet alleen de voordelen van TPMS uit te leggen, maar ook het belang van tijdig stoppen en het (laten) controleren van de betreffende band als het TPMS-lampje gaat branden.     

Meer informatie
Kijk in het dossier Bandenspanning voor meer informatie over bandenspanning en TPMS. SVOB organiseert een eendaagse training TPMS. Lees ook het bericht van het Openbaar Ministerie over deze zaak.

Leiden, 25 juli 2019