Home > Stichting Svob > Opleidingen

Vaktechniek

Banden en wielen voor grondverzet

De markt voor banden en wielen voor grondverzet bestaat uit enorm veel typen en maten voor uiteen­lopen­de doeleinden. Vanwege de zeer diverse bodemgesteldheid van zand tot klei en de natte ondergrond is er ook in Nederland behoefte aan specialistisch advies. Een bandenspecialist kan hierbij rekening houden met de lage bodemdruk, stabiliteit, terreinvaardigheid en mobiliteit zijn belangrijke eisen die aan grondverzetbanden worden gesteld.

Inhoud van de cursus
De...

Lees Meer
APK-keurmeester (via EVC)

Wie sinds 2014 keurmeester wil worden, moet minstens in het bezit zijn van een MBO-niveau 3 diploma voor eerste autotechnicus. Het is voor AT-monteurs niet meer mogelijk via de Intredetoets door te stromen naar de opleiding voor APK-keurmeester.  Het besluit om de toets te schrappen is genomen door het RDW in samenspraak met de Stichting Overlegorgaan APK (SO APK). Volgens de RDW is uit steekproeven gebleken dat ingestroomde keurmeesters minder goed presteren dan de niveau 3 keurmeesters....

Lees Meer
Banden en wielen voor bedrijfsvoertuigen

Bedrijfswagenbanden zijn in steeds meer verschillende maten en typen verkrijgbaar. Welke band adviseer je voor welk moment en voor welk inzetgebied? Daarnaast hebben afnemers steeds meer vragen over de eigenschappen van banden. Rolweerstand, geluidsproductie, levensduur, waar haal je de informatie vandaan en hoe leg je het uit?

Inhoud van de cursus
Bedrijfsvoertuigen zijn onder andere vrachtwagens, bussen en grotere bestelwagens. Tijdens de cursus komen onder...

Lees Meer
Banden en wielen voor intern transport

De markt voor banden en wielen voor intern transport bestaat uit enorm veel typen en maten voor uiteen­lopen­de doeleinden. Zo is er de sit-band, de tweelagen volrubberband en de staalcilindrische massieve band. De draagkracht en slijtvastheid van de banden wordt stevig op de proef gesteld. Een juiste advisering is een specialisme waar de markt om vraagt. Ook onderhoud, inspectie en technische behandeling moet je als bandenspecialist onder de knie hebben.

Inhoud van de cursus...

Lees Meer
Banden en wielen voor landbouwvoertuigen

Landbouwvoertuigen opereren in sterk wisselende en extreme omstandigheden. Drie eigenschappen zijn zeer belangrijk: grip, een minimale bodemdruk en voldoende draagvermogen. Het adviseren welke banden en wielen er gebruikt moeten worden voor welk voertuig en op wat voor ondergrond, is in deze sector uitermate belangrijk en specialistisch werk.

Inhoud van de cursus
De cursus is gericht op het vergroten van de kennis op het gebied van banden en wielen voor...

Lees Meer
Banden en wielen voor personenauto’s

Bij banden en wielen voor gemotoriseerde voertuigen wordt meestal aan personenauto’s gedacht, niet zo gek want de vervangingssector zet jaarlijks zo’n vijf miljoen autobanden af. Wereldwijd zijn er hon-derden bandenmerken actief met elk hun eigen assortiment. Belangrijkste eigenschappen bij banden en wielen voor personenauto’s zijn veiligheid, comfort en duurzaamheid. De veiligheid van de bestuurder hangt immers sterk af van de staat waarin de banden verkeren.

Inhoud van de...

Lees Meer
Bandschades en slijtages personenauto's

In de praktijk zie je veel verschillende schades en slijtages. Als je weet hoe deze zijn ontstaan kan je de klant hierover informeren. In deze cursus leer je de problemen te herkennen, op te lossen en hoe je dit naar de klant kan communiceren

Inhoud van de training
De training bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Er wordt gekeken naar specifieke schades en slijtagebeelden, de oorzaak hiervan en hoe men met banden dient om te gaan.
De...

Lees Meer
Bandenwisseltraining

Maakt u tijdens de bandenwisselweken gebruik van tijdelijk personeel? Om werknemers goed en veilig te leren monteren en beginnersfouten te voorkomen biedt SVOB een bandenwisseltraining aan voor beginnende of tijdelijke medewerkers.

Zorg dat ze beslagen ten ijs komen!
Op deze dag leren de deelnemers een auto goed op de brug te...

Lees Meer
Basiskennis banden en wielen

Banden en wielen zijn van essentieel belang voor elk gemotoriseerd voertuig. Zij zorgen voor het contact met het wegdek en zetten energie om in beweging. Daar komt veel technische kennis bij kijken. Deze cursus legt de basis voor iedereen die werkzaam is in de banden- en wielenbranche.

Inhoud van de cursus
De techniek van banden en wielen voor motorvoertuigen wordt behandeld. Naast personenauto’s wordt dus ook gekeken naar motorfietsen, bedrijfsvoertuigen,...

Lees Meer
Duurzaam bandbeheer - bedrijfsvoertuigen

Klanten willen steeds langer met hun banden doen om kosten te kunnen besparen. Maar als men verkeerde banden kiest of deze niet juist onderhoudt, zullen de kosten eerder stijgen dan dalen. Als u uw klanten goed informeert over de juiste inzet van een band en de brandstofbesparing die daarmee gerealiseerd wordt, weten zij dat ze voor al hun vragen bij u aan het goede adres zijn.

Inhoud van de training
De training bestaat uit een theoretisch en een praktisch...

Lees Meer
Experttraining uitlijnen personenauto's

In deze eendaagse training worden alle moderne technieken behandeld. Onderstellen, subframes, ESP en nog veel meer. Samen met andere ervaren uitlijners uit de branche zetten we nog even de puntjes op de i. Na deze training is je kennis weer up-to-date en kun je jezelf terecht uitlijnexpert blijven noemen!

Inhoud van de cursus
De cursus is gericht op het vergroten van het uitlijnspecialisme. Alle specialistische informatie op het technische vlak wordt behandeld....

Lees Meer
Instapcursus uitlijnen personenauto's

Hoe vaak komt het niet voor dat je de spoorstang wel kan verstellen maar dat je de gevolgen van het aanpassen van de uitlijninstellingen niet overziet? Alle waarden goed afgelezen maar de wagen trekt nog steeds? Uitlijnen is een specialisme! De Instapcursus uitlijnen biedt je een handvat bij je dagelijkse werkzaamheden.

Inhoud van de cursus
De cursus is gericht op het vergroten van de kennis op het gebied van uitlijnen van personenauto’s. Alle specialistische...

Lees Meer
TPMS

Nieuwe personenauto's zijn uitgerust met TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Dit systeem houdt de bandenspanning in de gaten en geeft een waarschuwingssignaal wanneer er iets niet goed gaat. In deze cursus wordt de impact van TPMS in het bedrijf weergegeven en wordt op praktisch gebied duidelijkheid verschaft over de werking van de (diverse) systemen.

Inhoud van de cursus
De cursus is gericht op het vergroten van de algemene kennis van alle werknemers in het...

Lees Meer
Uitlijnservice personenauto's

In de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van ondersteltechniek. De meeste uitlijnmonteurs kunnen uitvoeren wat de apparatuur aangeeft maar wat als het resultaat niet naar wens is? Inzicht in de verschillende onderstellen, aanvullende metingen, auto’s met veel voor-komende problemen; dit zijn een paar van de onderwerpen die in deze cursus aan bod komen.

Inhoud van de cursus
De cursus is gericht op het vergroten van de kennis op het...

Lees Meer

Veiligheid

Basisveiligheid (VCA)

VCA betekent Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers maar is veel meer dan dat. VCA is een veelzijdig en compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven objectief en structureel kunnen worden getoetst (en gecertificeerd) op hun VGM-beheersysteem.
Veiligheid, Gezondheid en Milieu zijn binnen een bedrijf zijn voor zowel de werkgever als de werknemer van groot belang. De verschillende werkzaamheden binnen een bedrijf, de werkomgeving en de producten waarmee gewerkt...

Lees Meer
Bedrijfshulpverlener (BHV)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt onveilige situaties op de werkvloer tot een minimum proberen te beperken maar toch… Als er zich onverhoopt iets voordoet, is je bedrijf er dan klaar voor? De eerste paar minuten –voordat de externe hulpdiensten zijn gearriveerd- zijn vaak van cruciaal belang. De Arbo-wet verplicht kleine tot middelgrote ondernemingen minstens één bedrijfshulpverlener aan te stellen. Bij grote ondernemingen is dit afhankelijk van het aantal medewerkers. In deze...

Lees Meer
Fysieke belasting (STEP)

In de banden- en wielenbranche wordt veel fysiek werk verricht. Fysieke overbelasting is de veroorzaker van onder andere rugklachten en blessures en zorgt ook voor verzuim. Dit geldt niet alleen voor de werkzaamheden die betrekking hebben op grote banden, ook de activiteiten rond personen- en bestelwagenbanden, met name tijdens de bandenwisselweken, blijken een zware wissel te trekken op de medewerkers. Verschillende opleidingscentra, zoals STEP Nederland en Arbody, bieden trainingen aan om...

Lees Meer
Preventiemedewerker basis

Met de nieuwe arbowet wordt de rol van de preventiemedewerker nog belangrijker. Ieder bedrijf hoort er een te hebben. Bij een bedrijf tot 25 medewerkers kan dit ook de directeur zelf zijn. Deze preventiemedewerker is de spin in het web als het gaat om arbeidsomstandigheden. Hij of zij regelt namelijk alle preventieve taken op het gebied van arbozaken en staat de werkgever bij in zijn verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten.  De training...

Lees Meer
Preventiemedewerker gevorderd

Met de nieuwe arbowet wordt de rol van de preventiemedewerker nog belangrijker. Deze preventiemedewerker is de spin in het web als het gaat om arbeidsomstandigheden. De training Preventiemedewerker gevorderd is ontwikkeld voor preventiemedewerkers die een stap verder willen gaan. Hoe krijg je je collega’s bijvoorbeeld in beweging om de werkplek nog veiliger en gezonder te maken? Of hoe overtuig je de directie van de noodzaak voor verbeteringen?

Voorbeelden uit de...

Lees Meer
VCA voor leidinggevenden

VCA betekent Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers maar is veel meer dan dat. VCA is een veelzijdig en compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven objectief en structureel kunnen worden getoetst (en gecertificeerd) op hun VGM-beheersysteem. Veiligheid, Gezondheid en Milieu zijn binnen een bedrijf zijn voor zowel de werkgever als de werknemer van groot belang. De verschillende werkzaamheden binnen een bedrijf, de werkomgeving en de producten waarmee gewerkt wordt,...

Lees Meer
Veilig werken langs de weg

Veiligheid bij pechserviceverlening op de vluchtstrook is van groot belang. Personen en voertuigen op de vluchtstrook staan stil terwijl het verkeer met 80 tot 130 km/uur passeert. Dit snelheidsverschil, in combinatie met de huidige verkeersdrukte, vergroot de risico’s. Daarom is het belangrijk dat de pechservicemedewerker weet hoe hij de veiligheid kan waarborgen voor zichzelf, de chauffeur van het pechgeval en het overige wegverkeer.

Inhoud van de training
...

Lees Meer
Veilig werken met de heftruck

Het vervoer met de heftruck vindt vaak op een klein oppervlak plaats, waarbij flink gemanoeuvreerd moet worden. De heftruck wordt vaak ook intensief en door verschillende bestuurders gebruikt. Het spreekt voor zich dat veiligheid hierbij van groot belang is. Voor de bestuurder maar ook voor de collega’s er om heen. Er ontstaan nog steeds veel ongelukken op de werkvloer doordat de bestuurder de situatie niet volledig overziet.        

Inhoud van de cursus
‘Veilig...

Lees Meer
Veilig werken met de heftruck incl. veiligheidscertificaat

Ook in de banden en wielenbranche wordt veel met interne transportmiddelen gewerkt. Voor medewerkers is een vorkheftruck vaak onmisbaar. Bij het gebruik ervan is het voor alle betrokkenen van groot belang dat er op een veilige en verantwoorde manier met de heftruck wordt omgegaan.

Inhoud van de cursus
Deelnemers leren basisvaardigheden voor het veilig gebruik van de vorkheftruck. De cursus heeft een theorie- en een praktijkgedeelte waarin de volgende onderwerpen...

Lees Meer

Communicatie en gedrag

HBO Opleiding

Het Fonds Collectieve Belangen ondersteunt verder leren…!

Ook voor werknemers die een hbo-studie volgen, kan er een subsidie aangevraagd worden.
De subsidieregeling is van toepassing voor het nominaal aantal studiejaren dat voor de studie geldt, en kan per studiejaar aangevraagd worden. Bij de aanvraag wordt de studie getoetst op relevantie voor de branche.

U kunt de subsidie aanvragen met het formulier voor VACO-erkende opleidingen. Dit kan tot 6 maanden na afronding van...

Lees Meer
Het belang van de klant

Als uw medewerkers uw klanten op de juiste manier tegemoettreden, hebben zij de kans de klanten-tevredenheid te verstevigen en tegelijkertijd extra omzet te maken. Maar kunnen uw medewerkers dat? Weten ze hoe ze kunnen inspelen op de belangen van uw klanten en verkoopkansen te benut-ten? Het maakt een groot verschil of een medewerker een gesprek aangaat met de klant over de werkzaamheden aan zijn auto of dat hij de factuur zonder commentaar over de balie schuift. Laat geen omzetkansen...

Lees Meer
Rijbewijs C

In de Europse Richtlijn Vakbekwaamheid is opgenomen wat u moet doen om beroepschaffeur te worden én te blijven. De richtlijn geldt voor alle beroepschaffeurs uit de EU of die in de EU werken. Informatie over het halen van het rijbewijs C, C1, CE en C1E vindt u op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs Het behaalde rijbewijs getuigt van een behaalde basiskwalificatie die 5 jaar geldig is. In die tijd zal de chaffeur...

Lees Meer
Workshop Duurzame inzetbaarheid

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers gemotiveerd, vitaal en met plezier aan het werk blijven gedurende de loopbaan? Het antwoord op die vraag is voor elke medewerker anders. In de workshop duurzame inzetbaarheid proberen we samen met u te zoeken naar oplossingen. Daarom gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden verder de diepte in en kunt u kennismaken met reeds beschikbare hulpmiddelen zodat u er in uw eigen organisatie mee aan de slag kunt.

Doel van de workshop...

Lees Meer
Verkoopklaar in een jaar

verkoopklaar.jpgEen waardebepaling van het bedrijf, iedere ondernemer krijgt er een keer mee te maken. En ook al bent u helemaal niet van plan om het bedrijf te verkopen, toch is het van belang om de bedrijfswaarde te weten. Zodat u deze waarde kunt optimaliseren en zelfs vermeerderen. Dan bent u goed voorbereid op de toekomst.

Alleen… hoe bepaal je de bedrijfswaarde? Eigenlijk...

Lees Meer