Home > Stichting Svob > Opleidingen

Vaktechniek

Basiskennis banden en wielen

Als bandenmonteur ben je verantwoordelijk voor het goed (de)monteren, balanceren van banden en wielen. Kortom: jij zorgt ervoor dat klanten veilig de weg op gaan. Hiervoor heb je de juiste kennis nodig. In deze training leer je de technische beginselen van banden en wielen voor motorvoertuigen. Naast personenauto's worden ook de banden voor motorfietsen, bedrijfsvoertuigen, landbouwvoertuigen en heftrucks behandeld.

Inhoud

 • Opbouw en constructie van banden...
Lees Meer
Bandenwisseltraining

Maak je tijdens de bandenwisselweken gebruik van tijdelijk personeel? Om werknemers goed en veilig te leren monteren en beginnersfouten te voorkomen biedt SVOB een bandenwisseltraining aan voor beginnende of tijdelijke medewerkers.

Zorg dat ze beslagen ten ijs komen!
Op deze dag leer je een auto goed op de brug te rijden,...

Lees Meer
Banden en wielen voor personenauto’s

Heb je de training 'Basiskennis banden en wielen' gedaan en wil je je nog meer verdiepen in de techniek? Dan is deze tweedaagse training een echte aanrader. Alle onderdelen, wettelijke eisen en functies van banden en wielen worden uitgebreid behandeld.
Na deze training ben je een echte specialist!

Inhoud 

 • Opbouw en functies van banden
 • Soorten banden
 • Materialen in een personenautoband
 • Banden en de wet
 • Opbouw van een...
Lees Meer
Bandschades en slijtages personenauto's

In de praktijk zie je veel verschillende schades en abnormale slijtages aan banden. Als goede bandenspecialist kun je vaak aan de slijtage al zien wat de oorzaak is van een probleem. In deze training leer je veel voorkomende slijtages en problemen te herkennen én op te lossen. Daarnaast leer je hoe je in een gesprek de klant kan informeren en overtuigen van de benodigde werkzaamheden.

Inhoud 

 • Bandenconstructies
 • Bandenspanning en de invloed ervan...
Lees Meer
Banden en wielen voor bedrijfsvoertuigen

Voor elke functie en positie van bedrijfswagenbanden worden speciale loopvlakken en profielen ontwikkeld. Dit betekent dat transportondernemers kunnen kiezen uit een enorm scala van merken en soorten banden voor hun vrachtwagens, trailers, bussen en bestelwagens. Maar welke band moeten ze kiezen? Dit hangt vooral af van de inzet en de daarbij behorende eigenschappen van de band. Na het volgen van deze training ben je in staat de klant te helpen bij het kiezen van de beste band.

...

Lees Meer
Duurzaam bandbeheer - bedrijfsvoertuigen

Bij duurzaam bandbeheer speelt de levensduur van een band de hoofdrol. Aspecten die hierbij van belang zijn: bandenspanning, balanceren, uitlijnen, herprofileren en het vernieuwen van banden. Als een transportbedrijf goed duurzaam bandbeheer toepast, kan hij een verlaging van zijn kilometerkostprijs realiseren. In deze training leer je om de klant deskundig te adviseren, zodat hij het optimale rendement uit zijn wagenpark haalt met een langere levensduur van banden.

Inhoud ...

Lees Meer
Banden en wielen voor landbouwvoertuigen

Het bandcontact tussen bewerking en bodem speelt bij de landbouwband een cruciale rol. De banden moeten niet alleen al het gewicht van de landbouwmachines kunnen dragen, ze moeten ook de structuur van de bodem zoveel mogelijk in tact laten. Vanwege de verschillende werkzaamheden van de veehouders, akkerbouwers en tuinders, is het aanbod van landbouwmachines en bijbehorende landbouwbanden enorm. Het kiezen van de juiste landbouwband is dan ook complex. Na het volgen van deze training ben je...

Lees Meer
Banden en wielen voor intern transport

Banden voor intern transport zijn een echt specialisme. Elke toepassing heeft het juiste advies nodig om de laagste kosten per draaiuur te realiseren. Bij iedere klant zijn de omstandigheden weer anders en moet gezocht worden naar de juiste band. Na deze training ben je niet alleen in staat om de voertuigen voor intern transport te herkennen voor hun gebruikstoepassing, maar kun je klanten ook de juiste band adviseren.

Inhoud

 • Constructie van luchtbanden,...
Lees Meer
Banden en wielen voor grondverzet

Bij grondverzet wordt al snel gedacht aan mijnbouw of andere zware toepassingen. Hierbij denk je niet snel aan Nederland. Vanwege de diverse bodemgesteldheid in Nederland - van zand tot klei en natte ondergrond - is in Nederland wel een markt voor grondverzettoepassingen. Denk aan transportmachines (dumptrucks), werkmachines (bouwplaatsen), graders (wegwerkzaamheden) of industriële tractoren. Na deze training ben je in staat om de klant voor al deze toepassingen een goed advies te geven....

Lees Meer
Instap uitlijnen personenauto's

Als uitlijnmonteur heb je technische kennis ook inzicht nodig. Inzicht in de rijeigenschappen van een auto, verschillende onderstellen, stuurgeometrie, wielstanden en bandenslijtages. Met de moderne meetapparatuur kun je wel een auto uitlijnen, maar het komt vaak voor dat alle meetwaarden 'groen' zijn en dat de auto toch naar één kant trekt. Dan heb je extra kennis nodig. In deze training leer je de basisprincipes van uitlijnen.

Inhoud 

 • Rijeigenschappen...
Lees Meer
Uitlijnservice personenauto's

Door alle ontwikkelingen in de ondersteltechniek is uitlijnen een echt specialisme geworden. Dit betekent een grote kans voor bandenspecialisten om zich te onderscheiden in de markt. In deze training ga je als uitlijnmonteur de diepte in, zodat je in staat bent om gecompliceerde diagnoses te stellen en de uitlijntechnieken beter onder controle te krijgen.

Inhoud

 • Korte samenvatting over uitlijnen, uitlijnrapporten en interpretatie
 • Rijeigenschappen...
Lees Meer
Experttraining uitlijnen personenauto's

Wil je jezelf na de training 'Uitlijnservice Personenauto's' nog verder specialiseren? Dat kan met deze experttraining. Onderstellen, subframes, elektronische systemen, rij-assistentiesystemen (ADAS - Advanced Driver Assistance Systems), stuurhoeksensoren, wagenhoogtemetingen: alles komt aan de orde. Na deze training kun je alle oorzaken van problemen met voertuiggedrag en -dynamiek vinden en oplossen. 

Inhoud

 • Korte samenvatting over uitlijnen,...
Lees Meer
Experttraining ADAS kalibratie

Het rij-assistentiesysteem ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) komt steeds meer voor in voertuigen. Als onderstelexpert verdiep jij je verder in deze techniek. In onze training ‘Experttraining ADAS kalibratie’ leer je álles over het systeem en hoe je storingen moet oplossen. Ook leer je hoe je klanten goed kan informeren over de noodzakelijke werkzaamheden. Na de training ben je een gecertificeerd ADAS-specialist.

Inhoud...

Lees Meer
TPMS

TPMS in de werkplaats vraagt om technische kennis, vaardigheden en de juiste apparatuur. Niet elke klant is bekend met TPMS, zodat uitleg over het systeem ook tot de TPMS-werkzaamheden behoort. In deze TPMS-training worden alle aspecten op specialistisch, technisch en commercieel gebied behandeld. 

Inhoud

 • Wat is TPMS
 • Werking van de verschillende systemen
 • TPMS in de praktijk
 • Impact op de bedrijfsvoering voor receptionist,...
Lees Meer
Studiereis kalibreren rij-assistentiesystemen

Het kalibreren van rij-assistentiesystemen neemt een grote vlucht en is een taak die op het lijf is geschreven van VACO-bandenspecialisten. VACO heeft een studiereis georganiseerd naar TEXA, de fabrikant van ADAS kalibratie-equipment in Italië. Dit was een groot succes en daarom zijn we voornemens om nogmaals een studiereis te organiseren.

Data
Tweede helft 2019

Locatie
Onbekend

Programma
Het programma...

Lees Meer

Veiligheid

Bedrijfshulpverlener (BHV)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt onveilige situaties op de werkvloer tot een minimum proberen te beperken maar toch… Als er zich onverhoopt iets voordoet, is je bedrijf er dan klaar voor? De eerste paar minuten –voordat de externe hulpdiensten zijn gearriveerd- zijn vaak van cruciaal belang. De Arbo-wet verplicht kleine tot middelgrote ondernemingen minstens één bedrijfshulpverlener aan te stellen. Bij grote ondernemingen is dit afhankelijk van het aantal medewerkers. In deze...

Lees Meer
Preventiemedewerker basis

Met de nieuwe arbowet is de rol van de preventiemedewerker nog belangrijker geworden. Ieder bedrijf hoort er een te hebben. Bij een bedrijf tot 25 medewerkers kan dit ook de directeur zelf zijn. Deze preventiemedewerker is de spin in het web als het gaat om arbeidsomstandigheden. Hij of zij regelt namelijk alle preventieve taken op het gebied van arbozaken en staat de werkgever bij in zijn verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten.  De...

Lees Meer
Preventiemedewerker gevorderd

Met de nieuwe arbowet is de rol van de preventiemedewerker nog belangrijker geworden. Deze preventiemedewerker is de spin in het web als het gaat om arbeidsomstandigheden. De training Preventiemedewerker gevorderd is ontwikkeld voor preventiemedewerkers die een stap verder willen gaan. Hoe krijg je je collega’s bijvoorbeeld in beweging om de werkplek nog veiliger en gezonder te maken? Of hoe overtuig je de directie van de noodzaak voor verbeteringen?

Voorbeelden uit de...

Lees Meer
Veilig werken langs de weg

Bij het verlenen van pechservice langs de weg staat de veiligheid van jezelf, de chauffeur die je helpt en de overige weggebruikers voorop. Om pechservice langs het hoofdwegen te mogen verlenen, is een certificaat verplicht. Voordat je pechservice mag verlenen, moet je dus eerst de training 'Veilig werken langs de weg' volgen. Een certificaat is 5 jaar geldig, daarna is een herhaling verplicht. SVOB organiseert deze training in samenwerking met de ANWB.

Inhoud van de training...

Lees Meer

Communicatie en gedrag

Het belang van de klant

Als vakman of -vrouw doe je je best om elke klant optimaal te helpen. Je beschikt over technische kennis, ervaring en goed equipment. Maar dat is vaak niet genoeg om van elke klant een tevreden klant te maken. Tachtig procent van de beslissingen van een klant wordt genomen op basis van gevoel. Je moet er dus voor zorgen dat klanten zich welkom voelen, dat je oprecht aandacht aan ze schenkt en dat de klanten met een goed gevoel weer naar huis gaan. Tijdens de training 'Het belang van de klant...

Lees Meer